måndag, april 27, 2009

The crazy gang is back!




Bloggens yngre läsare kanske tror att Vinnie Jones bara är en skådespelare från filmerna Snatch och Lock, stock & two smoking barrels?
För oss rutinerade grabbar är han dock evigt förknippad som stommen i The Crazy Gang (Wimbledon FC). WFC grundades 1911 och spelade mest i amatörligor och i de profesionella ligans lägre serier, men klubben gick upp i Englands högsta liga 1986.
1988 spelade man FA cupfinal mot självaste Liverpool och vann med 1-0 efter ett mål av Lawrie Sanchez. Samme Sanchez som senare blev coach för Nordirland och som så när krossade Sveriges EM drömmar 2008 redan i kvalet. Skägget har väl mardrömmar ännu.
I samma match räddade också WFC's målvakt den första straffen någonsin i en FA cup final. Legenden om the Crazy Gang var född.

År 2003 bestämde WFC's ägare att man skulle flytta från södra London, där man hade hyrt in sig på Selhurst Park (Crystal Palaces hemmaarena) sedan början på 90-talet. Flytten gick till Milton Keynes, och WFC blev hastigt och lustigt Milton Keynes Dons till Wimbledon fansens bestörtning.
Flyttplanerna hade funnits ett tag och rdan i maj 2002 fick några fans nog, och startade utbrytarklubben AFC Wimbledon.
2002-3 startade man om från början i det engelska seriesystemt och spelade i Combined Counties league, den nionde divisionen i landet. Sakta men säkert har man segat sig upp i seriesystemet och i helgen vann man sjätte divisionen, Football Conference South. Nästa höst spelar man alltså bara en serie under den profesionella Coca Cola League 2. Publiksnittet i år var 3220, jag tror nästan Trellborgs FF skulle vara nöjd med det snittet.
En liten solskenshistoria som bevisar att systemet med uppflyttning och nedflyttning som existerar i europeisk fotboll är livsnödvändigt. Så länge hoppet finns....



3 kommentarer:

  1. Hur kommer engelsk fotboll påverkas av att Darling nu höjer skatten till 50% för inkomster över 150000pund? 100% av fotbollsspelarna torde ju ligga över denna brytpunkt! Klubbarna kan ju knappast klara av att höja nominella löner med motsvarande, eller? Jag tror att Italien kan bli en ny hållplats för alla handelsresande, förlåt fotbollsspelare.

    SvaraRadera
  2. Kul att läsa om AFC Wimbledon. Längesen man gjorde det nu. Dom avancerar alltså...:)

    SvaraRadera