torsdag, april 23, 2009

Fotbollsfinans

Storbrittaniens budget för innevarande skatteår var ingen munter läsning. 50% marginal skatt, och lånebehovet ökar lavinartat. Nu är det väl ingen risk att Frank Lampard går till Esbjerg eller Midtjylland av skatteskäl, men det kommer nog att få konsekvenser att många klubbar som har en stor skuldbörda ligger ännu sämre till.

Dagenham (en stadsdel i östra London som Gud glömde) som för några år sedan mötte Crawley, Altrincham etc. kan ev. nästa säsong spela i samma division som Norwich, Leeds, Charlton och Southampton (om nagon köper konkursboet). Det som är rätt kul är att dom har en omsättning på bara ca SEK6m. Så om nagon "mini stekare" vill vara med och leka så kan man nog få en styrelseplats ganska enkelt där.

Annars verkar många investerare vara trötta på sina lag. Mike Ashley i Newcastle har velat sälja länge (kan bli svårsålt om dom åker ur). Simon Jourdan i Crystal Palace köpte laget när det gick i konkurs i början av det har årtiondet och har sedan spenderat ca SEK 500m på klubben. Nu vill han sälja och är "desillusionerad av fotboll". Hans fru är det nog också.

Åter till Sverige. Om Helsingborg skall vinna Allsvenskan i år så far man inte förlora mot Halmstad BK på hemmaplan.
Skönt for Kalmar att man kan fokusera på Champions League i år, och att Sverige har en bra representant för landet i samma tävling. Dubbelt gulsvart i topp, fattas bara att Göteborgs bästa lag kompletterar trippeln.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar