torsdag, april 30, 2009

Vem blir ny förbundskapten?


Oavsett hur det går i Sveriges VM kval grupp lär vi få en ny förbundskapten när Skägget lägger av nästa år.
Många tycker väl att en Svennis/Hasse Backe combo hade suttit som en smäck. Jag är väldigt tveksam. Personligen tycker jag att Svennis var ganska pinsam på slutet här i England. Hans matchcoachning mot brassarna 2002 och mot Portugal 2006 var inte världsklass om man säger så. Han visade också väldigt dåligt omdöme i sitt privatliv och var illojal mot sin arbetsgivare. I Mexico kändes det fel från början. Svennis i grön adidas overall kändes inte rätt. Han passar bättre nere i Italien i sin Armani, där han kan hänga på stekar partyn med Berlusconi och 30 år yngre bikini klädda donnor.
Hasse Backe då? Han fick sparken från Panathinaikos fortare än man hinner säga ouzo. I Manchester City verkade han mer intresserad av trav, och jag litar inte på människor som hänger på Solvalla. Han passar bättre i TV-studion.
Jonas Thern, Stefan Schwarz och Johan Mjällby har väl nämnts men mer av sentimentala skäl. Rolle Nilsson har mycket kvar att lära som match coach och i en VM turnering med få matcher är det just den egenskapen som är viktigast.
SvFF är nog inte beredda ännu att göra en "Djurgården" och anställa Thomas Dennerby från damlandslaget.
U21 grabbarna coachas ju av en annan trav älskare, Tommy Söderberg, som jag för övrigt tycker bra om, hans hobby till trots. Han har ju dock redan varit förbundskapten i 6 år så han är inte aktuell. Dock har han detta jobbet tillsammans med Jörgen Lennartsson. Tyvärr kan nog han vara aktuell, om man ser hur SvFF har arbetat historiskt.

Men det finns ett annat alternativ som skulle kunna bli fantastiskt bra. Om inte Roy Hodgson blir Manager of the Year i England så är det något som är ruttet. Han mirakel räddade Fulham ifjol från nedflyttning då man vände ett 2-0 underläge borta mot Manchester City i andra halvlek till seger (något som förmodligen kostade Svennis jobbet). I år ligger man 7:a med en högst ordinär spelartrupp.
Roy Hodgson och Bob Houghton (numera tränare av Indiens landslag) revolutionerade svensk fotboll på 70-talet i HBK resp MFF och är andliga mentorer till Svennis, Laban, Skägget etc. Varför skall man ha en kopia när man kan få originalet? Han tog Schweiz till VM 1994, han var väldigt nära att ta backhoppar- och stövelkastarnationen Finland till EM 2008. Förutom en stapel av SM-guld med Halmstad och Malmö, har han även tränat Inter två gånger, Udinese, Blackburn och FCK.
Han kan dessutom svenska. Återstår bara ett problem. Att få honom att lämna Fulham.
Vad bättre än att kröna sin karriär med ett VM-guld 2014 i Brasilien. Sagan började i Sverige, bör den inte avslutas där?

Kolla in bilden. Halmstad BKs segrande lag 1976. Roy längst upp till vänster. Det var ett tag sedan man hörde Rutger Backes namn. Alla som kan peka ut honom får prenumerera på bloggen gratis i ett år.


1 kommentar: