lördag, augusti 01, 2009

Industrialismen - fotbollens moder?

En väldigt bra krönika av Simon Kuper i Fincial Times idag. Han tes är att de flesta av Europas största lag kommer från provinserna och inte de största städerna: Manchester United, Barcelona, Bayern Munchen, AC Milan, Inter, Juventus, Lyon etc. och de beror på att de klubbarnas varumärke byggdes upp under industrialiseringen i då många människor flyttade in för att arbeta i dessa städer.

I rikare områden och huvudstäder fanns det redan uppbygda hierarkier som gjorde att det inte fanns något hål för fotbollen att fylla. Han ger exempel på att i överklass städer som York, Oxford, Cambridge, Canterbury ch Cheltenham finns det bara ett lag represnterat i hela fotbollsligan i England (av 92 lag). I Manchester och Liverpool området bor det bara 10% av Englands befolkning men 8 av 20 PL lag kommer därifrån.

Efter kriget i Italien, så flockades folk från södra Italien till Turins bilfabriker och då blev valet att hålla på Juventus. Det stora undantaget är väl Real Madrid, men det laget byggdes upp på 50-talet med hjälp av Franco, och i nästan alla diktaturer så tar man resurser från provinserna till huvudstaden.

I Sverige kan man ju även se liknande tendenser. De tre lagen som dominerat svensk klubblagsfotboll under längre tidsperioder: IFK Norrköping, Malmö FF och IFK Göteborg kommer alla från utpräglade arbetar- och industristäder. Givet ovanstående resonemang är det kanske inte så konstigt att Uppsala aldrig har varit en fotbollsstad. Helt enkelt en för gammal stad med anor och för mycket akademiker.

10 kommentarer:

  1. Och i akademiker städer regerar rugby framför fotboll

    SvaraRadera
  2. cool analys, skönt att veta att man är en arbetare. Ikväll spelar väl KFF mot Elfsborg? Enligt uppgift skall Man City vara på plats för att studera Elm. Men dom kanske fastnar för Bajrami istället, inte mig emot. Matchen får gärna sluta oavgjort.

    SvaraRadera
  3. tar garna oavgjort ikvall.grabbarna kom hem 18.00 i fredags fran norra portugal sa ar jag nojd med en pinne. tveksamt om taco kan spela.

    synd att inte everton kopt elm tidigare, hade hoppats att slippa honom. tror dock att everton ar battre for honom.

    SvaraRadera
  4. klart du visste att du var arbetar grabb. annars hade du ju sprungit pa kungliga och kollat pa sthlm open, seglat gotland runt och skjutit radjur. konstigt att du inte ar sald pa handboll, arbetare emellan.

    SvaraRadera
  5. För att inte tala om Falsterbo Horse show eller vad den nu heter. Handboll skall enligt någon jag träffat vara en sport som är stor i städer där försvarsmakten haft en hub, samt studentorter. Vet inte så mycket om handboll, förutom att när den visas på SVT sporten så har en match spelats i någon hall av samma strlk som man själv hade gympan när man gick på högstadiet.

    SvaraRadera
  6. Angående stora sporter: tog med mig mina barn och deras kompisar för att spela cricket idag. Efter en stund kommer en australiensare förbi som spelar cricket på fritiden hemma i down under, och han blev förtjust av att se kidsen spela. Han berättade att 1/4 av jordens befolkning spelar cricket, snacka om stor sport...

    SvaraRadera
  7. pakistan+bangladesh+indien=1.3bn manniskor..men fotboll spelas val av resterande 3/4 i sa fall, med samma matematik?

    SvaraRadera
  8. PG ar val ordf i svenska hastforbundet eller vad det nu heter. har svart att se honom i gais klacken.

    SvaraRadera
  9. apropå GAIS så var jag på "galamiddag" i Fiskebäkskil(västkusten) förra helgen där 98% av gästerna sipprade på schampo & gratis vin.

    jag drack öl direkt ur flaskan och då kom en glad makrill fram och kramade mig och sa att 'du måste vara Gaisare....'

    SvaraRadera
  10. ha ha, och dom andra da? dom tyckte inte om "fotbollstavlingar"?

    SvaraRadera