onsdag, juni 17, 2009

Fotboll i finanspressen

Financial Times skriver rätt mycket om fotboll nuförtiden. Det har skrivits mest om maktkampen i Arsenal, men skuldbördor i Man Utd, Boro och Liverpool har också diskuterats rätt flitigt.

Förra fredagen var det en ny rätt intressant artikel som listade de tio största klubbarnas omsättning. Listan såg ut så här (i euros) från säsongen 2007-08:

1. Real Madrid 365.8m
2. Man Utd 324.8m
3. Bracelona 308.8m
4. Bayern Munchen 295.3m
5. Chelsea 268.9m
6. Arsenal 210.9m
7. Liverpool 210.9m
8. AC Milan 209.5m
9. AS Roma 175.4m
10. Inter 172.9m

Noterbart att alla lagen utom Milan gick vidare från gruppspelet i Champions League den gångna säsongen. Så en hög omsättning är en förutsättning för sportslig framgång.

Det skall bli intressant att se om det blir ett maktskifte de kommande åren till La Ligas fördel vs Premier League. En höjning i Storbrittanien av marginalskatten till 50%, ett mycket svagt pund och avsaknaden av klubbar utan avkastningskrav talar för Spanien tror jag.

En skyhög marginalskatt och en supersvag valuta har ju tyvärr Sverige också, så allsvenska klubbar får det nog tufft i fortsättningen också att konkurrera med framför allt danska och holländska klubbar.

2 kommentarer:

  1. konstigt att luxembourg, andorra, lichtenstain, virgin island osv. inte gör bättre ifrån sig....bla, bla, bla.
    självklart har det en betydelse men vän av ordning får aldrig glömma fina gamla lag som nottingham , aberdeeen, ifk gotlaböörg osv. som har traditioner. det r dom lagen som bygger de kapitalstarka lagen.

    btw: hellre dod an rod

    SvaraRadera
  2. det ar in sa konstigt alls. ta liechtenstein tex. Huvudstaden Vaduz spelar i den schweiziska ligan men hur manga innevanare har staden, vad har dom for publiksnitt, vem sponsrar dom? skattesatsen i landet ar bara en variabel. RM har ca SEK 800m i intakter under matchdagar. Jag har svart att se lag i Luxemburg och Liechtenstein ha detta, som svar pa kommentaren ovan.


    Forstar inte riktigt vad du menar med Nottingham och Aberdeen. Forest var har vunnit engelska ligan en gang, om man raknar dom som en storklubb sa fr man nog rakna in Wolves, Preston, derby etc dar ocksa. Dom var otroligt bra nagra ar tack vare Brian Clough utan honom har de aldrig och kommer aldrig att prestera.
    Aberdeen samma sak, lite momentum nar skotsk fotboll var som bast i slutet pa 70-talet och borjan pa 80-talet, och en fanastisk coach i Ferguson. Nu ar nordsjooljan snart slut, och Aberdeen kommer att forbli en stad med mycket gra granit och fiskare, och ett fotbollslag som inte skulle bli topp 3 i Allsvenskan.

    SvaraRadera