tisdag, maj 12, 2009

80,056....

..smaka på den siffran SvFF. Det var nämligen publiksiffran från franska cupfinalen ihelgen. Det var dock inte några av de stora drakarna som möttes, utan det var Rennes vs Guingamp.

Imorgon är det dags för åttondelsfinalerna i den Svenska cupen som har behandlas mycket styvmoderligt av SvFF de senaste åren. Förra årets totalfiasko där bland annat Elfsborg åkte till Gävle för att spela mot Örebro (vem var ansvarig för det genidraget?), har bytts mot ett lite bättre spelupplägg där åtminstone ett lag har hemmaplan.
Dock kan man ifrågasätta spelschemat. Örebro SK och Hammarby tex. får en vilodag till sin match imorgon. Många får två dagar och till helgen är det matcher igen i Allsvenskan och Superettan. Många av dom bästa spelarna vilar och b-gänget får spela istället. Är det konstigt att publiken sviker? Dessutom alla matcher en vardag, så garanterat minimalt intresse från bortalagets fans.

Kvartsfinalerna är schemalagda till den 10 juli, med fotnoten att om Helsingborg är med spelas matchen den 28 juni om dom har bortamatch, och om dom har hemmamatch 27 maj. Helt logiskt eller hur?

Semifinaler den 16 september och final 26 september, OM inget av semifinal eller finallagen har gått vidare i det internationella cupspelet, för då spelas dessa matcher i november, denna fanatstiska fotbolls- och vädermånad i Sverige.

Hur man har kommit på det här upplägget är en gåta. Det är som att Estrellas marknadsföringsavdelning, utan att ha utfört smaktester, lanserar en ny chipssort som smakar armsvett.

Fotbollsfanatikerns förslag är att precis som nu går de allsvenska lagen in i sextondelsfinalen, men att man utökar antalet lag väsentligt längre ner i divisionerna (med fler kvalongångar) så man kan få lite bred support från klubbarna ute i landet.

Spela åtminstone åttondelen och sextondelen innan Allsvenskan börjar. De flesta allsvenska lagen har högre publiksiffror på sina träningsmatcher än vad dom har i tävlingsmatcher i cupen. Spela några cupmatcher i mars, då folk är nyfikna på de nya spelarna etc.

Spela semifinaler och final i början på juni, när det är bra planer och skönt väder. De åren som Sverige spelar EM och VM, får kanske något finallag spela utan ev. spelare som är med i mästerskap, men handen på hjärtat de är lätträknade i Allsvenskan just nu tyvärr. Under EM 2008 hade Elfsborg två spelare med i truppen och var den mest representerade klubben från Allsvenskan.

Dessutom skulle det innebära en extra morot för de klubbarna som slutat utanför topp 3 i Allsvenskan året före, att kämpa för en plats i nya UEFA Europa league (fd Uefa cupen).

För att få upp varumärket och statusen på den svenska cupen så måste man kunna hitta några tunga sponsorer som kan synas i media. Om man kan erbjuda segraren SEK 10m skulle förmodligen inställningen hos både spelare och publik förändras till det bättre.

Om bloggens läsare har några andra bättre förslag vore det kul om ni kommenterar dom nedan på bloggen.


Hur gick det i Frankrike? Guingamp vann med 2-1 mot Rennes, och Petter Hansson hade en rätt tuff dag på jobbet.

3 kommentarer:

  1. Jag föreslog (lång före "Royal League-eran") att de länder i Norden som har samma problem som vi har i Sverige; att ingen bryr sig om cupen, skall starta en gemensam cup. Förslaget som jag skickade till en styrelsemedlem i en av 08-klubbarna (som skickade den vidare till SvFF) var att man skulle spela respektive cup lokalt fram till semifinalerna. Efter de lokala kvartsfinalerna skulle man övergå till ett Nordiskt champions league. Två grupper (antag 3 länder), hemma och borta möten leder till final (1:an mot 1:an) och match om 3:e pris. Respketive land "bettar" med sin plats i UEFA, större marknadspotential => more money! Och viktigast av allt; det är på riktigt och ingen larv-tunering i februari.

    SvaraRadera
  2. Matcher i mars: Nej tack! Vi har det klimat vi har.
    Final i juni: Nej tack! Cupåret bör hänga ihop med resten av säsongen.
    Sponsorer: Ja, för fan. Men hur hittar man dom?

    Flera av förslagen här skulle innebära en tillbakagång till hur det var för bara ett par år sedan, och vore ett stort steg i fel riktning.

    Här är en krönika jag skrev 2000 om hur misshandlad cupen var redan då. Flera av önskemålen uppfylldes faktiskt sedan. (Texten illustrerar därmed en del av problemen med den gamla ordningen, som du vill tillbaka till.) Men andra bitar återstår, och jag tycker nog fortfarande att konceptet skulle kunna funka.
    http://www2.ois.se/fotboll/arkiv/texter/cupen2000.html

    Dock är jag inte heller negativ till tanken med en gemensam cup mellan de nordiska länderna, om det går att lösa med tanke på skilda säsonger och sånt. Det kunde bli riktigt häftigt!

    SvaraRadera
  3. Att spela i mars ar ingen idealisk losning men tycker det ar battre an att behova spela i november. September funkar val i regel inte sa bra da det ar mycket matcher i Allsvenskan, EM eller VM kval och forhoppningsvis nagra svenska lag ute i Europas (det maste val vara malet i alla fall). Kul forslag med en nordisk cup. Kristian, ditt forslag kanske sadde froet till Royal league?.

    SvaraRadera