fredag, maj 22, 2009

Fotbollsfinans - del 3

Så har Hammarby fått dra i nödbromsen, 20 millar fattas spelare skall säljas etc. AIK ligger taskigt till också. Nyemission är väl ett måste om inte någon svartgul sugar daddy tar fram den stora plånboken. Djurgården har rätt taskig ekonomi också när sötebrödsdagarna från början av 2000-talet är över. De flesta allsvenska klubbarna ligger på en omsättning runt 100 miljoner +/- 20m. Det finns säkert 20,000 svenska företag som har en sådan omsättning och de lyckas mestadels att gneta ihop mer intäkter än utgifter. Nu är det inte enbart klubbar i Sverige som har problem. Listan kan göras lång, Valencia, Middlesborough, Southampton etc har problem ute i Europa.


Det mest kända klubben är väl Leeds som så sent som 2001 var i semifinal i Champions League och nu mera tillhör den engelska tredje divisonen. Laget förlorade i veckan kvalspelet mot Millwall och blir fast där i minst ett år. Peter Ridsdale, som var ordförande i Leeds United under tiden då man lyckades köra klubben i konkurs är nu ordförande i Cardiff! Och Ken Bates, är numer hövding i Leeds. Alltså samma Bates som ryssen fick köpte Chelsea av för £1! Som alla vi som jobbar inom finans vet, människan lär sig aldrig av tidigare misstag.





Det verkar som när framgångsrika företagare skall vara med och leka i en fotbollsklubb så tappar dom fattningen. Detta kombinerat med drömmare och gamla spelare som skall vara med och bestämma.


Elfsborgare, passa på och njut. För eller senare kommer det gå käpprätt åt helvete.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar