söndag, maj 03, 2009

Maktkampen i Arsenal...

..fortsätter. Det är sällan fotbollsnyheter tas upp i Financial Times, men i helgens utgåva, så får Arsenal halva första sidan. Stan Kroenke har nu 28.3% av aktierna och den ryske stål miljardären Alisher Usmanov är nu bara näst största aktieägare med 25%. Går någon över 30% så måste man lägga bud på resten av aktierna enligt brittisk lagstiftning.
Arsenals styrelse har kategoriskt sagt nej tidigare till att en utlänning tar över klubben, och har motarbetat Usmanov. Men det verkar nu som om styrelsen har sanktionerat amerikanen Kroenkes senaste aktieköp.
Vad det här slutar och betyder för själva klubben är svårt att sia om, men som vi tidigare sett i t.ex. Manchester City och Liverpool, kan maktkamper i klubben också få konsekvenser för den långsiktiga planeringen.

På tal om långsiktighet så är det numer alltid några klubbar i Football League (dom fyra profiessionella divisionerna i England) som har problem och går i konkurs varje år. Ifjol var det Luton, Bournemouth och Rotherham. För två år sedan var det Leeds och i år är det Stockport och Southampton som kommer starta nästa säsong med minus tio poäng.

Just Southampton är ett kapitel för sig. Det är bara sex år sedan dom spelade final i FA cupen med Anders och Michael Svensson i laget. Dom senaste fem åren har man haft 11 managers, 20 olika tränare, 109 spelare, fyra olika styrelser, tre ordföranden i fotbollsklubben och tre ordföranden i företaget som äger klubben. Inte konstigt att laget nästa år återfinns i tredjedivisionen med inget hopp om ett avancemang inom en snar framtid. Hittar man ingen köpare inom en vecka så går nog nog klubben i graven.

Men det ekonomiska klimatet kan alltid vara värre på andra håll i världen(tänk på det alla Saints fans). Inflationen i Zimbabwe har nu nått smått osannolika 50,000,000,000%. Men om man nu som Monty Python vill se saker och ting från "the bright side of life" så var det faktiskt 3% deflation i februari. Men det dröjer nog innan man inte behöver ta med sig skottkärran när man skall köpa mjölk och bröd på marknaden i Harare. Dock har de senaste årens ekonomiska och politiska kaos inte varit bra för landslaget i Zimbabwe. Man är nu nere på 106:e plats på FIFAs världsranking. För fem år sedan var man 46:a.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar