onsdag, maj 13, 2009

De nya arenornas förbannelse


Sommaren 2004. Det var dags för kvartsfinal mot Holland. Flög ner från London till Faro på morgonen, det var kanonväder över Algarve, bättre än regnet mot Danmark i Porto. Det var ett litet kärt återseenede av Faro, då jag bodde nästgårds uppe i Alentejo i mitten på 90-talet.
Det var inte så mycket svenskar där men, tåget ut till stadion, 1mil utanför Faro, värmen, förväntningarna. Stadion nybyggd, såg jäkligt läcker ut i solnedgången. Om det inte vore för dessa jävla stolpar hade det kanske blivit EM-guld, eller om Skägget & co hade bemödat sig att tänka på straffsparkläggning.
Numera spelar Farense på Estadio Algarve, och precis innan EM startade så firade man med att trilla ner i tredje divisionen. Efter en sväng ner i femman spelar man nu i trean igen. Inför 1000-2000 pers.
Förra sommaren i Innsbruck så var det ingen större lycka för oss svenskar där nere, då det blev torsk mot Spanien och Ryssland på nyrenoverade Tivoli Neu. Precis som fyra år tidigare så åkte stadens bästa lag, Wacker Tirol, ur sin serie i en nybyggd arena, i detta fallet var det Österrikes Bundesliga.
När Borås Arena började byggas 2004 och Haglund precis hade anlänt från Laholm så låg Elfsborg sist i början av säsongen och bortalagens fans ropade "Ni kommer att få Superettans bästa arena." I det där fallet är ju resten historia men det såg mörkt ut i maj 2004.
IFK Norrköping nya Idrottsparken blir nog fin, men det kanske blir invigning i div 1 södra?
Nygamla gamla Ullevi fungerar ju inget vidare för Örgryte och GAIS hittils, och det är väl symptomatiskt att Hammarby har just fått klartecken för sin nya arena.
Den nya nationalarenan börjar byggas i år, och är klar 2012. Så AIK lär väl lira i superettan då och Sverige kan väl glömma EM den sommaren?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar