fredag, maj 15, 2009

Kommande EM och VM turneringar

Nästa sommar är det som ni vet Afrikas tur att arrangera VM för första gången. Det såg rätt brunt ut i höstas då kreditstormarna blåste som värst. Men nu har Sydafrika haft val och ANC fick inte 2/3 dels majoritet, detta plus att råvarupriserna gått upp har gjort att läget för landet ser lite ljusare ut och de nya arenorna hinner nog bli klara i tid. Räkna dock inte med några X2000 mellan de olika arrangörs städerna. Fotbollsfanatikern har bara missat ett mästerskap live som Sverige deltagit sedan Argentina 1978, men det kanske blir ett pass den här gången beroende på var Sverige spelar (om vi lyckas kvalificera oss. Hamnar vi runt kusten, dvs Kapstaden, Port Elizabeth eller Durban kanske det blir en resa ändå, Joburg och nordöstra delen av landet lockar inte så mycket.

2012 arrangerar Polen och Ukraina EM, och det är nog ett val Platini ångrar varje dag i veckan. Ukraina är väl det land som har drabbats hårdats av finanskrisen och BNP är ner mer än 30%, valutan utbombad och landets CDS spread ligger på 4300 dvs mer eller mindre teknisk default. Landet behöver lån från IMF och de prioriterar nog inte arena byggen. I veckan var UEFA där och underkände i princip allt utom i Kiev. Kiev kan nog dock redan nu glömma finalen. Vilket betyder mer matcher i Polen. Jag hade hoppats på Sverige i Ukraina så man slipper husvagnsfolket. Dock lär både FIFA och UEFA tänka både en, två och tre gånger innan man ger ett arrangemang till ett land som tillhör "emerging markets".

2014 går VM i Brasilien, och det är givetvis varje mans dröm att ha 5 veckors semester där då. Sol, stränder, djungel, fotboll och en hel del carpirinha. I slutet av månaden avgörs det vilka 12 städer som det skall spelas matcher i.

EM 2016 kommer bli bra vart arrangemanget hamnar. Frankrike, Italien, Sverige/Norge och Turkiet har sökt. Turkiet kan vi räkna bort redan nu, UEFA kommer att välja ett säkert kort och ett land som gränsar mot Georgien, Iran, Irak och Syrien räknas nog inte som ett "säkert kort". Givet att Platini är fransman, så ger nog Franrike låga odds. Personligen vore det en jackpot då login är fixad, plus bra väder och bra mat i en månad. EM kommer förmodligen bestå av 24 lag 2016 och UEFA har som minimi krav två stadion som tar 50,000+, 3 stadion med 40,000+ 4 stadion med 30,000+ och i och med detta känns Sverige/Norge alternativet inte så troligt. Dessutom är Sveriges maktbas i UEFA nära nollstrecket sedan Platini gjorde en tunnel på Fat Cat i senaste valet.

Ansökninsgprocessen för VM 2018 och 2022 är nu i full gång och kandidaterna kunde antingen söka för båda åren eller bara för en turnering. Sydkorea och Qatar sökte bara för 2022. Australien, England, Indonesien, Japan, Mexiko, Ryssland, USA, Portugal/Spanien och Belgien/Holland sökte båda turneringarna.

Mexiko har arrangerat VM både 1970 och 1986 och ligger nära geografiskt till Brasilen som arrangerar 2014, så mexikanerna kan nog glömma arrangemanget. Schwein pest, narkotika karteller och allmän finanskris spikar igen kistan för gott.

Sydkorea och Japan arrangerade 2002, så dom kan vi nog också glömma. VM i Qatar i juni och juli, 50-60 grader, stekhet sol och dåligt med bärs känns inte som någon höjdare heller. Indonesien har ingen tradition, dåligt landslag och för mycket terrorister. Belgien och Holland känns lite för små länder med tanke på arenor etc. Ryssland faller på osäkerheten och Ukraina effekten.

Ladbrokes här i England har England som klara favoriter 2018 med Spanien och Portugal som rejält distanserad tvåa. Allt annat än England känns som en enorm kioskvältare. 2022 är nog vikt för Australien eller USA. Mitt tips blir 2018 England och 2022 Australien. Lite godis att se framemot.

2 kommentarer:

  1. Jag rekade runt i Sydafrika förra året och jag kan garantera att det knappast kommer att vara säkrare nästa år när Zuma har allt inflytande.

    SvaraRadera
  2. Sverige/Norge = yours

    Sverige/Danmark = done

    Bra arenor, infrastruktur, flyg osv.

    SvaraRadera